Huis bouwen in Frankrijk

Droom jij van een huis in Frankrijk, maar kun je niets passen wat bij jouw wensen past? Dan is het een optie om een huis te laten bouwen in Frankrijk. Hier komen wel wat meer dingen bij kijken dan tijdelijk een huis huren, of een bestaand huis kopen, maar het biedt ook voordelen. Hieronder bespreken we wat de voor- en nadelen zijn van het laten bouwen van een huis in Frankrijk, en waar je rekening mee moet houden.


Hier moet je rekening mee houden als je een huis laat bouwen in Frankrijk

Door het laten bouwen van een woning krijg je veel meer vrijheid en kun je zelf de regie in handen nemen wat betreft de locatie, indeling en uitstraling van het huis. Voor sommige mensen is deze vrijheid heerlijk, terwijl voor anderen de keuze op die manier te breed is. Besluit je een huis te bouwen, dan moet er eerst bouwgrond gekocht worden. Dit vergt vaak specifieke expertise wat betreft prijs, onderhandelingen en ruimtelijke verordeningen van de plaatselijke gemeente. Ben je hier zelf niet van op te hoogte, dan is het verstandig om een derde partij in de arm te nemen. Als grondeigenaar kun je vervolgens nadenken over je droomhuis. Als je gebruik maakt van een aannemer, let er dan wel op dat je al wensen en eisen op tafel legt. Franse aannemers kunnen wat stug zijn en laten zich lastig weg sturen, daardoor valt de voorkeur soms op een Nederlandse of Belgische aannemer.


Financieel

Het kan financieel gezien aantrekkelijker zijn om in Frankrijk een huis te bouwen. In Frankrijk kennen ze net als hier in Nederland verplichte notariskosten bij nieuwbouw. Echter wordt het in Frankrijk slechts berekend over de grond waarop gebouwd wordt en niet over de kosten van de bouw zelf, terwijl bij een bestaande woning de notariskosten berekend worden aan de hand van de totale prijs van de woning. In Frankrijk is het vaak het geval dat er een meerprijs wordt gevraagd voor een mooi uitzicht. Belangrijker is echter om te kijken naar de infrastructuur rondom het perceel (denk aan treinen en vliegtuigen) en de bereikbaarheid. Daarnaast ligt in Frankrijk bij het bouwen meer de focus op de architectuur en het aanzien van een huis dan de duurzaamheid van de woning.


Meer weten?

Heb jij vragen over het kopen van een huis laten bouwen Frankrijk? Neem dan gerust contact met ons op.